{1 - 24} GriGri
{25 - 49} VerdeVerde
{50 - 499} AlbastruAlbastru
{500 - 4999} PortocaliuPortocaliu
{5000 - 24999} RosuRosu
{25000+} NegruNegru

Te rog confirma ca doresti sa raportezi asta pentru a fi verificat de un administrator.


Alți stejari seculari luați în vizor de Urbis?

Domnule primar, vă scriu cu speranța unui om care încă mai crede în forța argumentelor și a unei rațiuni expuse corect.
Din considerente obiective, nu doresc să alunec în zona discuțiilor care au stat la baza polemicilor ce au vizat defrișările din perioada recentă din Parcul Crang. Totuși, pe un temei distinct, aș dori să vă rog să vă mai aplecati încă o dată cu o apreciere echilibrată și corectă asupra posibilității tăierii de către Urbis a stejarilor seculari din același parc. Mai concret, este vorba de cei situați în zona Foișorului din Crâng. Știu că sunteți un om rezonabil și vă place să conservați valorile.
M-am nascut în acest oraș, am crescut plimbându-mă prin Parcul Crang, iar stejarii aceștia, practic, sunt emblema parcului, cu o valoare inestimabilă pentru orasul nostru, fără a mai reaminti faptul că sunt rămășițe autentice din Codrii Vlăsiei. Prin urmare, orice acțiune ce ar avea drept finalitate distrugerea lor mai înainte ca natura să-și urmeze cursul (chiar de ar fi vorba despre acea degenerare a lor) trebuie atent cântărită și nu evaluată prin prisma unor proiecte temporare. De ce spun asta, fiindcă un astfel de copac ca să-l vedem crescut la asemenea dimensiuni și într-o asemnea splendoare ar trebui să avem vreo 5-6 vieți. Dar, ca să fiu concret, în această seară, plimbandu-mă cu cel mic prin parc, întamplător, am auzit o discuție între un reprezentant Urbis și alte persoane cu interes profesional în locația respectivă. Aceste persoane plănuiau pentru ziua de miercuri 25.11.2020 o toaletare sporită a acelor stejari de vis-a-vis de foișor, pentru că ar deranja. Locația cu pricina se află chiar în dreptul unui postament recent amplasat.

Cu rezerva și în același timp cu speranța că, poate, am înțeles greșit sensul discuției purtate între respectivele persoane, domnule primar… vă rog din tot sufletul, nu exterminați acești copaci, încă verzi, printr-o așa zisă toaletare excesivă doar pentru că stau în calea unor proiecte temporare, daca ne raportăm la durata de viață a unui stejar, mergând pe considerentul că vom planta alții. Mai avem de așteptat ca să crească macar vreo 50-60 de ani. Acei stejari, pe lângă motivele expuse mai sus, sunt acolo dinaintea oricaruia dintre noi și nu avem legitimitatea să-i desființăm decât dacă este absolută nevoie și reprezintă un adevarat pericol. Pentru acest lucru, evident, ar trebui să existe și o autorizație fitosanitară care să justifice o astfel de necesitate.
Mai mult decât atât, există Legea 24/2007, lege organică în vigoare, care stabilește foarte clar prin prisma dispozițiilor art. 12 al. (5) că stejarul se încadrează la arbori ornamentali și sunt interzise astfel de acțiuni, exceptând situațiile prevăzute în cadrul aceluiași alineat: „(5) În cazul arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arţar, mesteacăn, stejar) plantaţi pe spaţiile verzi din domeniul public, precum şi al celor plantaţi în aliniamente în lungul bulevardelor şi străzilor, pe terenurile din zonele urbane şi rurale, este interzisă intervenţia cu tăieri în coroana acestora, cu excepţia lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranţa traficului pietonal şi rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum şi a celor de pe traseul reţelelor aeriene.”

În speranța că poate veți lua în considerare cele adresate, vă doresc numai bine!Confirma ca nu vrei alerte prin email pentru sesizarea ta.


1 Raspuns

In nici un caz nu se va umbla asupra stejarilor seculari. Pe aleea principala sunt insa alte specii cu crengile aplecate spre pamant.
Se va face doar o indepartare a acestora.
Va multumesc pentru grija purtata arborilor seculari si padurii !
Suntem pe aceeasi lungime de unda.
Va multumesc !

Confirma ca doresti sa alegi acest raspuns ca fiind "Cel mai bun raspuns" la sesizarea ta.


Doar Primarul poate raspunde acestei sesizari.

Membru existent, Autentificare
Nu esti membru inca? Inregistrare

Cauta sesizari

Raspunsuri recente