Dineu cu proști

DINEU CU PROȘTI de FRANCIS VEBER

Dineu cu proști e o piesă veșnic actuală, în primul rând prin calitatea scriiturii și , fără doar și poate , datorită transparenței acțiunii, ușor de adaptat în orice societate posibilă. Personajul principal este un mare naiv. El face parte din familia personajelor etalon ce au fost întruchipate de mari artiști ai tuturor timpurilor.

Ceea ce creează deliciul acestei piese este confruntarea între cinismul declarat susținut de suficienta celor care cred că reprezintă miezul societății și oamenii simpli, retrași, inteligenți dar timizi, potențial creatori, care se trezesc față-n față cu situații limită.

Putem și râde la acest Dineu…,dar și ascundem un plâns discret atunci când ne dam seama că superioritatea morală, în lumea noastră, e asigurată de oamenii curați, cinstiți, simpli și generoși. Râsul declanșat și ironia reprezintă aspectele tonice ale acestei confruntări. Râdem cu poftă și ne bucurăm că dreptatea are ultimul cuvânt. Prostul piesei, care stârnește hohote de râs în final, se dovedește a fi chiar acela ce se crede superior și de nezdruncinat.

Putem spune că e vorba de o comedie amară, dar în același timp sunt convins că plecăm acasă marcați de un binecuvântat catharsis comic.

Concluzia piesei ne descrețește fruntea și ne permite să-l îmbrățișăm pe cel naiv si sarac, adică pe Francois Pignon. Celelalte personaje sunt fiecare reprezentante ale lumii de azi în toate dimensiunile ei, toate însă complet supuse conflictului principal și tensiunilor create între cei doi eroi – Pierre Brochant și Francois Pignon.

 

Lasă un comentariu

Eveniment Detalii
Etichete