Bună ziua!Domnule Primar
Buzăul este un caz singular în Romănia.Municipalitatea a hotărît defrișarea gardurilor vii ale urbei,armă redutabilă împotriva poluării,care prin fotosinteză „mînca” emisiile de carbon din aer și elibera oxigenul necesar vieții.
Se estimează că s-a pierdut astfel echivalentul a circa patru mii de copaci de talie medie.
Am înțeles că nu v-au plăcut gardurile metalice urîte și ruginite,care trebuiau demult îndepărtate.Corect!
Dar, cu gardurile vii ce a avut Primaria?. Spuneți că erau și ele neîngrijite și netunse,deci inestetice.Vinovatul? Exact Primăria!,administratorul legal al spațiilor verzi,al gardurilor vii.Scrie în Lege aces lucru.Tot Legea prevede alocări bugetare anuale pentru intreținerea si înfrumusetarea spațiilor verzi ale orașului.
Cu un Departament SPAȚII VERZI bine organizat ,cu organigramă completă și bun mamagement.
Așa că defrișarea gardurilor vii a venit implacabil,ca soluție nefericită.
Acum,fără gardurile vii cu minunat rol estetic și de graniță discretă între civilizație și nesimțire toate spațiile verzi din cartiere sunt la cheremul celor certați cu legea și bunul simț.
Are loc o agresare zilnică a spațiilor verzi și a vieții private.Multe plîngeri către domnul Primar stau mărturie.
Domnule Primar!
Oriunde în țară și în lume gardurile vii sunt apreciate de oameni și municipalități:
-renumitul ziarist american Robert Kaplan aflat în vizită la Tîrgoviște declară citez „Tîrgoviște,oraș strălucitor,cu flori,multe flori si garduri vii frumos tunse,care dau farmec orașului”.
-primarul din Zagreb:Departamentul spații verzi are în grijă 120 km de garduri vii și zece mii ronduri cu flori.
– toate municipiile se preocupă de extinderea gardurilor vii și întreținerea lor ca element minunat de arhitectură peisagistică.
Domnule Primar!
Aplecați-vă cu inima asupra textului scris de o Doamnă disperată și apărut în Șansanews.ro în articolul Epilog in povestea gardurilor vii desființate.
Vă doresc multă sănătate!